onbelemmerd ademhalen

Eindelijk weer onbelemmerd ademhalen

Posted on Posted in Uncategorized

Eindelijk weer onbelemmerd ademhalen

Onbelemmerd ademhalen

Kortademigheid is een limiterend, beangstigend en ingrijpend symptoom van veel verschillende aandoeningen. Zeker wanneer dit symptoom voortdurend aanwezig is gaat het samen met beperkingen in het dagelijkse leven, vermoeidheid en ook angst. Om benauwdheid effectief te behandelen is het goed om te begrijpen wat het kan veroorzaken, en op welke manier bepaalde technieken de klacht kunnen verminderen.

onbelemmerd ademhalen

 

Oorzaken van kortademigheid

Kortademigheid is een gevoel van te weinig lucht binnenkrijgen. Vaak reageren mensen hierop door sneller adem te halen. Bij kortademigheid kan onderscheid gemaakt worden tussen acute kortademigheid, en langdurige kortademigheid. Bij acute kortademigheid gaat het om een snelle toename van klachten (enkele uren), het is dan vaak een gevaarlijk symptoom waardoor het raadzaam is zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Langdurige kortademigheid duidt op klachten die gedurende een aantal maanden langzaam toenemen.

Soms is kortademigheid het een symptoom van een aandoening, zoals bijvoorbeeld bij COPD, astma of long COVID, maar vaak is er niet één direct aanwijsbare oorzaak. Het gevoel is dan geen ernstig symptoom, maar het kan alsnog erg belemmerend zijn. Hierbij kan gedacht worden aan oorzaken als angststoornissen of hyperventilatie. Bij constant aanwezige kortademigheid ligt er vaak een slechte ademhaling of een te grote hoeveelheid stress aan ten grondslag.

 

De vicieuze cirkel

Voortdurende kortademigheid gaat vaak samen met andere symptomen, zoals een moeizame ademhaling, een piepend geluid bij de in- of uitademing, vermoeidheid (na inspanning) en een drukkend gevoel op de borst. Ook de angstgevoelens die ontstaan bij deze symptomen kunnen angst opwekken, wat het kortademigheids-gevoel op zijn beurt weer versterkt. Het is daarom belangrijk om te leren hoe u deze vicieuze cirkel kunt doorbreken.

uithoudingsvermogen en conditie verbeteren

Uithoudingsvermogen en conditie

Een oefentherapeut mensendieck kan inschatten welke hulp u nodig heeft, en een behandelplan opstellen. Hierbij kan oefentherapie helpen met het bieden van strategieën om te leren omgaan met de kortademigheid. Daarbij leert u hoe u uw uithoudingsvermogen en conditie kunt versterken. Met een betere conditie verbetert uw algemene gezondheid, en raakt u minder snel kortademig.

Ademhalingstechnieken

Ook zal gekeken worden naar uw ademhalingsgedrag. Vaak is de ademhalingstechniek niet optimaal, waardoor u snel kortademig wordt. De behandeling bestaat dan uit het aanleren van een alternatieve ademhalingstechniek, die het beste bij u past. Zo kunnen sommige technieken de spieren van uw middenrif versterken, waardoor u minder snel kortademig wordt. Een holistische oefentherapeut zal ook kijken naar uw zit- en lighouding, en zal u leren deze te verbeteren om daarmee de kortademigheid te doen verminderen.

Wanneer u kortademig bent door een verstopping in uw luchtwegen, kan geoefend worden met de ‘actieve cyclus van ademhalingstechniek’. Met deze techniek leert u uw ademhaling controleren, en vervolgens om de ademhaling te gebruiken als een hulpmiddel.

Onze praktijk is gespecialiseerd in het aantonen en het behandelen van deze chronische hyperventilatie.

Ontspanningstechnieken

Tot slot kan de oefentherapeut ook leren hoe u stress het hoofd kan bieden. Wanneer u leert hoe u zich kunt kalmeren in stressvolle situaties belandt u minder snel in de vicieuze cirkel van angst en kortademigheid. Met de training en coaching van een oefentherapeut kunt u verschillende ontspanningstechnieken aanleren. Deze technieken geven vaak snel het gewenste resultaat.

Hoe wij u kunnen helpen
Wanneer u kortademig bent kan dit erg beangstigend zijn, u kunt het gevoel krijgen dat u geen controle heeft over uw ademhalingspatroon. Als oefentherapeut met een holistische benadering staan ook het gedrag, gedachtes en emoties rondom uw klacht centraal. We gaan samen opzoek naar uw innerlijke drijfveren en boosten hiermee een positieve mindset waardoor u meer in uw kracht komt te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *