Oefentherapie Mensendieck & Cesar

Oefentherapie Cesar Mensendieck is een paramedische behandelmethode gericht op het aanleren van gezond beweeggedrag. Met deze actieve behandelmethode gaat u zelf aan de slag. U leert uw lichaam & klachten begrijpen waardoor u inzicht krijgt in uw klachtenpatroon.

Beweeggewoontes

Ieder mens is anders en heeft andere beweeggewoontes. Niet alle beweeggewoontes zijn goed voor het lichaam en kunnen klachten geven. Vaak komen klachten voort uit een verkeerde houding of een verkeerde manier van bewegen zoals: onderuitgezakt zitten, verkeerd lopen of staan. Ook een verkeerd adempatroon kan dit veroorzaken.

Samen op zoek

Samen gaan we opzoek naar de oorzaak van het probleem en proberen we dit op te lossen. Rekening houdend met ieders persoonlijke situatie en mogelijkheden.

Tijdens de behandelingen wordt u bewust gemaakt van uw belemmerende houding en/of beweegpatroon. Het is de bedoelingen dat u het geleerde zelf gaat toepassen in het dagelijks leven!

nekpijn

Indicaties

Oefentherapie kan veel baat bieden bij de volgende klachten:
Ademhalingsklachten | COPD - Astma
Spanningsklachten | Overspannenheid - Stress - Hyperventilatie
Nek schouderklachten | RSI - CANS - Whiplash
Reumatische aandoeningen | Reuma - Artrose - Bechterew
Orthopedische aandoeningen | Osteoporose - Scoliose - Scheurman
Rugklachten | Hernia – uitstralende pijn - Ischias
Neurologische aandoeningen | CVA - ziekte van Parkinson - Multiple Sclerose
Overbelasting klachten | Hoge werkdruk - Verkeerde werkhouding - Instabiliteit - terugkerende (sport) blessures

Intake

Tijdens de intake wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan naar de klachten en worden de knelpunten van uw houding en beweeggedrag in kaart gebracht. Aan de hand van het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld, deze zal gezamenlijk worden besproken

Preventief

Het kan zijn dat u geen klachten heeft, maar misschien is het u zelf opgevallen dat u een verkeerde houding heeft. Of bent u weleens door de omgeving gewezen op uw houding of manier van bewegen? Door hier op tijd wat mee te doen, kunt u klachten in toekomst voorkomen. U kunt preventief een afspraak maken voor een houdingscheck bij de Oefentherapeut! De Oefentherapeut kan beoordelen of er werkelijk belemmeringen zijn in uw beweegpatroon of houding en of dit voor problemen kan zorgen in de toekomst.

Vergoeding

Afhankelijk van uw zorgpolis wordt Oefentherapie net als fysiotherapie vergoed door de verzekering. Voor een oefentherapie behandeling is geen verwijzing nodig van uw huisarts. U kunt direct een afspraak maken. Een verwijzing is pas nodig als er sprake is van een chronische indicatie.