Meer energie door een gezonde ademhaling

Posted on Posted in Fysiotherapie

Meer energie door een gezonde ademhaling

Meer energie door een gezonde ademhaling

Ademhaling is meer dan alleen het inademen van zuurstof. De stoffen die binnenkomen/uitgestoten worden en de hoeveelheid die er van deze stoffen is, bepalen allerlei processen in ons lichaam.

In dit artikel focussen we ons op energiegebrek en vermoeidheid waar heel veel mensen mee kampen. Het kan heel verrassend zijn dat de ademhaling soms de sleutel is tot het weer krijgen van meer energie. Graag vertel ik je hier meer over!

Meer energie door een gezonde ademhaling

Ademhalen is normaal, maar niet vanzelfsprekend

Ademhalen is één van de meest vanzelfsprekende dingen. Wanneer we erover nadenken dan zijn we ons bewust van onze ademhaling, maar in 99% van de tijd gaat onze ademhaling vanzelf.

Dit hoeven we niet bewust te doen, ons lichaam regelt dit voor ons. Maar er zijn heel veel zaken van invloed op deze ademhaling. De manier van ademhalen en de snelheid van ademhalen worden bepaald door een heel complex samenspel van allerlei signaalstoffen in ons lichaam.

Daarnaast merkt het lichaam ook dat onze ademfrequentie veranderd en kan het hierop reageren. Wanneer we dus een verkeerde (= niet gezonde) manier van ademhalen hebben, kan het lichaam hierdoor worden beïnvloed. Eén van de mogelijke effecten is het krijgen van meer vermoeidheid en minder energie. Dit effect heeft meerdere mogelijke oorzaken.

Het goede nieuws is, dat het mogelijk is om door weer gezond te gaan ademhalen deze negatieve gevolgen weer ongedaan te maken. Dit is één van de onderdelen van mijn ademhalingstherapie. Om deze therapie beter te begrijpen, is het aan te raden om ook even stil te staan bij de processen die allemaal vasthangen aan ademhaling.

De relatie tussen ademhaling en vermoeidheid

Wanneer een ademhaling te snel gaat, dan kan dit het lichaam op het verkeerde been zetten. Een snelle ademhaling gebeurt namelijk normaliter wanneer er inspanning is (hardlopen) of gebrek aan zuurstof. Wanneer er dus een te hoge ademfrequentie is, dan kan het lichaam de indruk krijgen dat er te weinig zuurstof is. Hierop kan het lichaam reageren met het verminderen van het zuurstofverbruik, dat gebeurt door minder actief te worden. Want activiteit kost zuurstof.

Op een andere manier kan het lichaam ook de indruk krijgen dat er inspanning geleverd moet worden. De ademhaling is immers versneld. Hierop kan het lichaam reageren met het aanmaken van signaalstoffen (hormonen) zoals cortisol die het lichaam klaar maken voor actie. Omdat deze toestand echter heel lang aan kan houden, kan het lichaam hierdoor te lang in die actieve stand blijven. Het gevolg hiervan is dat de stressniveaus over langere tijd te hoog zijn. Dit zorgt ervoor dat reserves worden opgebruikt en dat er weinig wordt opgeladen. Het gevolg hiervan is vermoeidheid omdat het lichaam is uitgeput door te lang te in een actieve toestand te zijn geweest.

Dit zijn slechts twee van de mogelijke verbanden tussen ademhaling en lage energie/vermoeidheid (maar denk ook nog aan gebruik van spieren en effect op houding). Je krijgt hierdoor wel een beeld van het belang van een goede ademhaling.

En je krijgt ook een beeld van de mogelijkheden om door een gezonde ademhaling weer meer energie, levenslust en minder vermoeidheid te krijgen!

Praktische ademhaling therapie met een gegronde basis

Dit is exact wat ik biedt met mijn therapie. Het weer gezond leren ademen waardoor het lichaam weer naar het natuurlijk evenwicht kan terugkeren. Een gezond energieniveau is dat het natuurlijke gevolg.

Dit klinkt heel eenvoudig en is dat in feite ook. Maar een duurzame gedragsverandering is iets wat je niet zomaar in een kwartiertje jezelf voorneemt om te doen.

Hiervoor is allereerst bewustwording nodig. Om die reden help ik je om je ademhaling waar te nemen zodat je zelf doorkrijgt hoe je ademhaalt. De volgende stap zijn oefeningen die een gezonde ademhaling mogelijk maken. Deze oefeningen worden zo opgebouwd dat steeds meer onderdeel van jouw natuurlijk manier van ademen worden, zonder obstructies en wisselingen.

Deze oefeningen omvatten niet alleen de manier van ademen maar ook de houding en gebruikte spieren.

De therapie is geheel afgestemd op jouw persoonlijke belemmeringen en doelen. Ik kom heel graag met je in contact om te onderzoeken wat we samen kunnen bereiken en hoeveel meer energie jij kunt krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *