Mensendieck therapie bij klachten

Hulp bij te snelle ademhaling

Posted on Posted in Uncategorized

Ik help u graag wanneer u te snel ademt door teveel stress

Hulp bij te snelle ademhaling door stress

Iedereen heeft weleens last van stress, maar wat als de stress aanhoudt? Dat kan leiden tot een verscheidenheid aan klachten. Eén van de klachten die een gevolg is van stress, is te snel ademen. Te snel ademen wordt ook wel hyperventileren genoemd. Dit kan, net als stress, acuut zijn, maar ook chronisch. Met dit artikel hoop ik u meer duidelijkheid te geven over de stress, de gevolgen hiervan en wat ik voor u kunnen betekenen.

Stress is een gevoel dat iedereen anders kan ervaren. Dezelfde gebeurtenissen laten namelijk niet iedereen stress ervaren. Iedereen ervaart een zekere mate van spanning of druk bij stress. Er ligt een grote last op uw schouders, waarschijnlijk door hoge eisen van uzelf of van buitenaf. Gezonde stress is meestal niet erg, maar het is belangrijk dat het niet meer wordt dan dat. Stress is onder te verdelen in twee vormen: acuut en chronisch.

te snelle ademhaling

Acute stress en chronische stress

Door acute stress kunt u beter presteren onder druk, bijvoorbeeld wanneer u snel keuzes moet maken. De hartslag, ademfrequentie en bloeddruk gaan omhoog, net als de productie van adrenaline wat er mede voor zorgt dat u goed kunt presteren onder druk. Als de situatie voorbij is, keert het lichaam weer naar de rust stand. Als dit niet gebeurt, kan dit tot chronische stress leiden.

Bij chronische stress staat u continu onder druk. De spanning die u voelt is zeer hoog. Chronische stress is ongezond en heeft een negatieve invloed op hoe u zich voelt. Het kan zorgen voor overprikkeling, burn-out, depressie of angststoornis. Lichamelijke klachten die voortkomen uit chronische stress zijn een blijvende verhoging van bloeddruk, hartslag, spierspanning en ademfrequentie.

Het verschil tussen acute en chronische stress is dus vooral dat de gevolgen bij acute stress van korte duur zijn en bij chronische stress veel langer aanblijven. Ik help u graag wanneer u last heeft van een te hoge ademfrequentie, oftewel hyperventilatie, door stress.

hyperventileren stress

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie betekent letterlijk te veel ademen, waardoor u te veel koolzuurgas (CO2) uitademt. De hoeveelheid zuurstof blijft wel gelijk. Hierdoor verandert de zuurgraad in uw lichaam. Het lichaam probeert zich aan te passen aan het tekort aan koolzuurgas, wat voor klachten zorgt. De klachten zijn afhankelijk van of u last heeft van acute of chronische hyperventilatie. De oorzaak van hyperventilatie is vaak langdurige spanning of stress.

Acute hyperventilatie

Bij acute hyperventilatie heeft u last van een hyperventilatie aanval. Dit kan voelen als paniekaanval en  kan erg beangstigend zijn. Deze aanval maakt u bewust mee en is zichtbaar. Bij acute hyperventilatie vernauwen de bloedvaten in de hersenen en wordt het sympathische zenuwstelsel geprikkeld, waardoor u in een vecht of vlucht toestand terechtkomt. Voorbeelden van klachten zijn: benauwdheid, hartkloppingen, zweten, duizeligheid en druk op de borst. Acute hyperventilatie is vaak van korte duur maar wel heel heftig.

Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie is een vorm van hyperventileren die minder goed waarneembaar is. Toch zorgt chronisch hyperventileren voor veel lichamelijke en psychische klachten, zoals vermoeidheid, slapeloosheid, onrustig zijn, depressie en concentratiestoornissen. De oorzaak van chronische hyperventilatie is vaak stress. Chronische hyperventilatie is minder opvallend maar heeft veel gevolgen op de lange termijn.

Of u nu te snel gaat ademen als gevolg van acute stress of door langdurige stress klachten heeft gekregen die horen bij chronische hyperventilatie, in beide gevallen help ik u graag. Ik richt mij op het terugvinden van de balans tussen lichaam en geest.

Wat voor behandeling kan helpen?

In dit artikel wordt stress als oorzaak van te snel ademen (hyperventileren) besproken. Bij chronische hyperventilatie is het niet eenvoudig om het ademhalingspatroon aan te passen. Om dit aan te passen, zult u op een duurzame manier ander gedrag moeten gaan vertonen. Dit kan niet in een paar dagen of sessies bewerkstelligd worden. Dit vraagt om bewustwording en gedragsverandering.

Stress is ontstaan door een bepaalde oorzaak en aanleiding. We gaan op zoek naar die oorzaak. We kijken welke factoren van invloed zijn op uw stressniveau en onderzoeken hoe de versnelde ademhaling is ontstaan. Daarnaast gebruiken we de ademhaling om de stress te verminderen!

De behandeling zal dus multidimensionaal zijn, omdat alles invloed heeft op elkaar.

Ademtherapie bij David Rigter

Ademtherapie wordt gebruikt bij het verhelpen van acute en chronische hyperventilatie. Met ademtherapie wordt de gezonde normale en ontspannen ademhaling hersteld. Ik  gebruik hiervoor ademhalings- en ontspanningsoefeningen. U leert momenten van stress en hyperventileren te herkennen en zelf op te lossen.

Het kan erg lastig zijn om duurzaam uw gedrag aan te passen. Door vele jaren ervaring, kan ik u hierbij helpen. We richten ons op het terugkrijgen van de balans tussen lichaam en geest waarin we verschillende disciplines combineren. Op die manier krijgt u steeds meer grip en controle over uw lichaam en geest. Het gevolg is minder stress en een betere gezondheid.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *