stress

Een einde aan paniekaanvallen met de juiste en gezonde ademhaling

Posted on Posted in Fysiotherapie

Een einde aan paniekaanvallen met de juiste en gezonde ademhaling

Een einde aan paniekaanvallen met de juiste en gezonde ademhaling

Vermoeidheid, spanning en angst kunnen zorgen voor een verhoogde hartslag, een versnelde ademhaling, duizeligheid of een wazig zicht. Deze klachten kunnen extra angst met zich meebrengen. Een paniekaanval ontstaat als u het gevoel heeft hier geen controle meer over te hebben. Hoewel de klachten niet direct gevaarlijk zijn en de angst vanzelf ook weer minder wordt, is het niet fijn paniekaanvallen te ervaren. Daarnaast heeft de bijkomende stress vanzelfsprekend effect op uw gezondheid.

Wij willen u geen tijdelijke oefeningen bieden die alleen helpen tijdens de paniekaanval. Wij willen graag een langdurige verandering in onder andere de ademhaling teweegbrengen waardoor minder stress optreedt.

Een einde aan paniekaanvallen met de juiste en gezonde ademhaling

Symptomen en oorzaken van een Paniekaanval

Een paniekaanval is niet hetzelfde als hyperventilatie. Paniekaanvallen komen door hevige paniek of angst in combinatie van lichamelijke symptomen. Uit een paniekaanval kan wel hyperventilatie voortkomen. Wanneer u een paniekaanval heeft, ervaart u hevige angst en voelt u zich erg onprettig. We spreken van een paniekaanval wanneer u vier (of meer) van de onderstaande symptomen uit het niets voelt opkomen. Deze symptomen bereiken binnen tien minuten een hoogtepunt.

• Hartkloppingen
• Transpireren
• Trillen of beven
• Gevoel dat u geen lucht krijgt
• Pijn of drukkend gevoel op de borst
• Misselijkheid
• Duizeligheid
• Tintelende sensaties in het lichaam
• Opvliegers/koude rillingen
• Gevoelens van onwerkelijkheid
• Bang om dood te gaan

Er is geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een paniekaanval. Iedereen heeft andere situaties of prikkels die dit kunnen veroorzaken. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren, zoals angst en verhoogde adrenaline en serotonine levels. Men spreekt van een paniekstoornis wanneer iemand last heeft (gehad) van meerdere paniekaanvallen, als iemand constant bang is een nieuwe aanval te krijgen en deze aanvallen verschrikkelijk zijn. Bij een paniekstoornis kan het nodig zijn om met een psycholoog in contact te komen.

gezonde en juiste ademhaling

Wat is een gezonde en juiste ademhaling?

Een goede ademhaling is van groot belang. Het zorgt namelijk voor veel positieve invloeden op het lichaam. Zo maakt een goede ademhaling het immuunsysteem sterker. Hierdoor bent u minder vatbaar voor ziektes. Bovendien wordt de bloeddruk verlaagd. Ook verbetert de aandacht, creativiteit en zorgt het voor een langere levensduur.

Wanneer u last heeft van paniekaanvallen, heeft u zeker baat bij een goede ademhaling. Uw brein krijgt daardoor genoeg zuurstof om optimaal te functioneren en dit versterkt uw mentale helderheid. Bij gezonde ademhaling gaat de lucht via de neus naar de longen en heeft u een buikademhaling.

Wat kan Rigter Oefentherapie voor u betekenen?

Ons doel is ervoor te zorgen dat de paniekaanvallen niet meer voorkomen door u tips en tools aan te reiken over het herkennen van uw patronen en uw gevoelens sneller een plek te kunnen geven. Wij focussen op het verbeteren van de ademhaling en verminderen van stress.

Tijdens een ademsessie gaan wij ervoor zorgen dat u beter om kan gaan met stress door een diep gevoel van ontspanning te creëren. De ademhaling wordt geoptimaliseerd en u leert niet meer snel te ademen, maar juist een diepe en volledige ademhaling toe te passen. In een ademsessie gaan we tevens de spierspanningen in de nek, de borstkas en het diafragma (middenrif) aanpakken. Verhoogde spierspanning in deze regio zorgt dat u niet optimaal gebruik kunt maken van uw ademcapaciteit. Volledig vrij kunnen ademen betekent meer verbintenis met het lichaam en dus met het gevoel. Paniekaanvallen kunnen beter voorkomen worden wanneer u meer in contact staat met het gevoel. Een blijvende verandering in de ademhaling zorgt dus voor minder stress.

Naast een ademsessie kunnen wij ook stress release toepassen. Dit helpt bij het ontladen van stress wat al lang in het lichaam zit. Uit deze stress kunnen paniekaanvallen ontstaan. Het lichaam kan zich in verschillende overlevingsstanden bevinden. Dit zijn fight, flight en freeze. Het sympathische zenuwstelsel zorgt voor aanmaak van adrenaline om zo snel mogelijk te reageren op gevaar. Het parasympatische zenuwstelsel brengt het lichaam in de rust stand. Deze balans is verstoord waardoor paniekaanvallen kunnen ontstaan. Door het systeem te resetten door middel van stress release, kunnen wij de paniekaanvallen beter voorkomen.

Tijdens de behandeling kijken wij niet alleen naar uw klachten, maar ook naar wie u als persoon bent. Door onze zeer diverse achtergrond kunnen wij u goed helpen met uw klachten. Heeft u vragen over onze behandelmethodes? Neem gerust contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *