Correcte houding

Een betere gezondheid met Mensendieck oefentherapie

Posted on Posted in Fysiotherapie

Een betere gezondheid met Mensendieck oefentherapie

Een betere gezondheid met Mensendieck oefentherapie

De trap af lopen, ademhalen, een zwaar voorwerp op tillen of de hele dag achter de laptop zitten. Dit zijn voorbeelden van bewegingen die iedereen wel eens uitvoert. Maar denkt u wel eens na over de uitvoering ervan?

• Hoe loopt u de trap op
• Hoe haalt u adem
• Hoe tilt u
• Hoe zit u achter de laptop

Waarschijnlijk denkt u weinig na over het uitvoeren van de genoemde bewegingen. Waarschijnlijk denkt u net zo weinig na over alle allerlei andere bewegingen die u gedurende een dag doet. Mensen bewegen veel en continu nadenken over het hoe van bewegen is vermoeiend en inefficiënt.

Tegelijkertijd kan het u heel veel opleveren om dit wel te doen. Verkeerd uitgevoerde bewegingen kunnen namelijk bijdragen aan lichamelijke klachten of mentale klachten. Soms kunnen klachten zelfs veroorzaakt worden door verkeerde bewegingen. Voorbeelden van deze mogelijke klachten zijn rugpijn, stress, ademhalingsproblemen, nekklachten en terugkerende (sport) blessures.

Gezonder leven met Mensendieck Therapie

Ondanks dat jaarlijks ongeveer 25% van de Nederlandse inwoners met klachten aan het bewegingsapparaat naar de huisarts gaat, zijn er nog te weinig mensen bewust bezig met bewegingen en houding(en). De meeste mensen weten te weinig over wat goede bewegingen en goede houdingen zijn. Daarbij worden bewegingen en houdingen automatisch uitgevoerd. Het zijn gewoontes geworden en gewoontes zijn helaas moeilijk te veranderen.

Het veranderen van ongezonde gewoontes kan vergemakkelijkt worden door te beschikken over voldoende kennis, inzicht en professionele hulp. Deze kennis, inzicht en professionele hulp voor het aanpassen van houdingen en bewegingen wordt aangeboden in de oefentherapie Mensendieck. Deze therapie is opgericht in het begin van de 20ste eeuw door Bess Mensendieck en is gericht op het aanleren van gezond beweeggedrag.

Het belang van een goede en gezonde houding

In de oefentherapie Mensendieck, wordt informatie verstrekt over wat gezonde houdingen en bewegingen zijn. Ook kan een Mensendieck therapeut u helpen uw verkeerde gewoontes af te leren of om te zetten in gezonde bewegingen en houdingen. Deze gedragsverandering zal de kans op het terugkomen van de klachten sterk verkleinen.

In de therapiesessies zal de aandacht vooral gericht zijn op bewegingen en houdingen die voor u van belang zijn. Brengt u uw dagen vooral zittend door? Dan is er een grote kans dat uw houding ineengezakt is. Een ineengezakte houding zorgt onder andere voor een hogere druk op de tussenwervelschijven in de rug.

Ook bij tillen ontstaat er een hogere druk op de tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven zijn een soort kussentjes tussen de ruggenwervels en maken bewegingen in de wervelkolom mogelijk. Hoge of lange druk kan slijtage aan deze wervels veroorzaken. Slijtage aan deze wervels is een mogelijke oorzaak van rugpijn. Een ineengezakte houding kan er ook voor zorgen dat er niet optimaal gebruik kan worden gemaakt van de longen. Bij een ineengezakte houding kunnen het diafragma en de ribben immers niet goed uitzetten, waardoor er minder lucht de longen in wordt gezogen. Dit kan ademhalingsproblemen veroorzaken of verergeren.

Zit u vaak lang achter elkaar in eenzelfde houding? Dan kan dit bijdrage of veroorzaken van mentale klachten. Lang in eenzelfde positie blijven zitten kan namelijk interne processen vertragen. Deze vertraging kan leiden tot het dalen van uw energieniveau. Dit kan gevoelens van irritatie, moeheid, stress of zelfs gevoelens van depressie opwekken.

Correcte houding

Een betere gezondheid met Mensendieck

Alledaagse verkeerd uitgevoerde bewegingen of houding, geven niet altijd direct problemen aan het bewegingsapparaat. Deze ontstaan vaak pas op de langere termijn. Met de oefentherapie Mensendieck kunt u juist ook preventief aan de slag gaan met verkeerde bewegingen en houding, waardoor u problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Kortom, verkeerde houding of bewegingen kunnen bijdragen aan het veroorzaken van mentale en fysieke klachten. Door aanpassing van uw houding en bewegingen kunt u huidige problemen verminderen of laten verdwijnen. Ook kunt u toekomstige problemen voorkomen.

Daarbij leidt het maken van veranderingen aan bewegingen en houdingen, met de kennis en ervaring van de mensendieck therapeut, tot een beter begrip en betere ervaring van uw eigen lichaam. Door pijn te voorkomen, verminderen of te laten verdwijnen en door de betere ervaring van uw eigen lichaam. Voelt u zich beter in uw eigen lichaam en kunt u zonder zorgen uw dagelijks bezigheden uitvoeren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *