Ademtherapie

De adem staat aan de bron van ons bestaan. Meer ruimte in de ademhaling, zorgt voor meer vrijheid en expressie in ons leven. Een optimaal adempatroon verhoogt je vitaliteit en helpt je om in een betere verbinding te staan met jezelf. Waardoor de uitdagingen van het leven makkelijker worden, en de weerbaarheid tegen stress wordt verhoogd.

Ademhaling

Ademtherapie geeft meer inzicht in de manier waarop jij met uitdagingen omgaat. De ademhaling is een spiegel van het onderbewuste. Het verklapt een hoop over hoe jij je op dit moment voelt. Volledig kunnen ademen staat voor volledige expressie. Door verhoogde spierspanningen, rondom het diafragma, borstkas en nek verminderen we de capaciteit om diep te kunnen door ademen en zo onze volledige adem capaciteit in te zetten. Met een oppervlakkige en/of verhoogde ademhaling als gevolg. Hierdoor kan het gebeuren dat we in een constante staat van chronische hyperventilatie leven. Dit betekent dat er een verstoring is van de inname van zuurstof(O2) en koolzuur(CO2).

Diep kunnen ademen is essentieel voor een goede gezondheid. Daarvoor is er een goede balans nodig tussen de verhouding C02 en O2 in het bloed.  Bij activatie oftewel het gaspedaal(symptaticus) is er een grotere behoefte aan zuurstof. Bij ontspanning of te wel rempedaal (para- sympaticus) is er een lagere behoefte aan zuurstof.

Ons lichaam is als een motor, en heeft zuurstof nodig voor de verbranding. Hoe meer activatie hoe meer zuurstof. Denk aan een vuurkorf, als je daar met een bladblazer meer zuurstof aan toevoegt gaat de verbranding sneller. En als je je hand op een kaars legt gaat de gaat de kaars minder vel branden. Het gaat bij ons mis, zodra we in rust teveel zuurstof blijven toevoegen. Waardoor ons systeem constant geactiveerd blijft. Denk aan die chronische hyperventilatie. We ademen constant hoog en veel. Onze motor blijft branden op hoge snelheid. Er is een overschot aan O2 in ons lichaam.

We moeten leren om in ons lichaam meer CO2 op te bouwen, denk aan de kaars. Hierdoor gaat onze motor minder snel van branden. Onze ademhaling wordt rustiger en ons parasympaticus(rempedaal) wordt geactiveerd.

 

Obstructies in de ademhaling

We moeten opnieuw leren ademen en de obstructies in de ademhaling door een verkeerd postuur, bewegingspatroon en spierspanning op heffen. Waardoor er een vrije flow in het adem ritme ontstaat. Het opheffen van deze diepe chronische spanning gaat vaak niet zonder slag of stoot. Omdat het een onbewust patroon is wat je al jaren hebt opgebouwd. Elk patroon wat je doorbreekt, is vaak gekoppeld aan een onbewust gevoel of emotie.

Daarom is het werken met je lichaam en adem ook een helingsproces voor jezelf zodat je  meer expressie gaan geven aan wie je van binnen werkelijk bent.

Met ademtherapie brengen we al deze spierspanningen en obstructies rondom jouw adempatroon in kaart en lossen we (zo nodig) deze op om meer capaciteit in het adempatroon te creëren.

Vrije Flow in het adempatroon

Volledig vrij kunnen ademen betekent ook dat je weer in verbinding staat met je lichaam, dus ook met je gevoel. Je komt als baby volledig vrij op deze wereld, je huilt als je moet huilen. Als je boos bent ben je boos. Als je blij bent ben je blij. Dit is de natuurlijke flow van een emotie. Het heeft een begin en een eind.

Gaandeweg in onze ontwikkeling, komt hier een verstoring in. We mogen niet meer huilen of verdrietig zijn. Als we boos zijn moeten we tot 10 tellen, en te expressief je blijdschap tonen wordt niet gewaardeerd. Want doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.

Door onze opvoeding en omgeving worden we geconditioneerd om niet volledig ons zelf te zijn. We sluiten ons vaak af van ons gevoel, en onderdrukken onze emoties. We zijn meer bezig met wat de buitenwereld van ons vind, dan met onze innerlijke stem.

Deze onderdrukking van emoties, doen we vaak fysiek. We slikken onze emoties in, zonder ze te uiten. We bouwen een laag om ons gevoel heen, wat vaak gepaard gaat met chronische spierspanning. We spannen bijvoorbeeld onze kaakspieren aan om onze boosheid te beheersen. We trekken onze schouders omhoog als we onrustig of gestrest zijn. We zetten  alles vast om ons gevoel maar niet te hoeven uiten. Als we dit lang genoeg volhouden, kan dit voor een staat van gevoelloosheid of afgevlaktheid zorgen.

Ons lichaam, waar de meeste emoties worden gevoeld onderdrukken we. Tot het punt dat we helemaal niet meer bewust zijn van onze gevoelens emoties. We leven vaak in ons hoofd, en laten ons leiden door ons  verstand en ratio. Het luisteren naar ons gevoel of intuïtie is vaak eng en onbekend. Omdat we er slechte ervaringen mee hebben.

Door diepe chronische spanningen op te lossen doorbreken we dit patroon. Met het resultaat dat je dieper en vollediger gaat ademen en vrijer kunt bewegen. Hierdoor zal je jezelf meer levendiger gaan voelen, en kan je meer expressie gaan geven aan wie je van binnen echt bent. Door je niet meer te laten leiden door je angsten en/of beperkingen maar gebruik te maken van je ware potentieel!

Tijdens de ademtherapie creëren we ruimte voor onbewuste gevoelens en/of spanningen om los te komen, door meer lichaamsbewustzijn te creëren. Door het aanleren van een gezonde ademhaling heb je na de sessie handige tools en tricks om patronen van spanning sneller te herkennen en zo nodig los te laten. Waardoor je meer rust en ontspanning gaat ervaren!