Ademtherapie

De adem staat aan de bron van ons bestaan. Meer ruimte in de ademhaling, zorgt voor meer vrijheid en expressie in ons leven. Een optimaal adempatroon verhoogt je vitaliteit en helpt je om in een betere verbinding te staan met jezelf. Waardoor de uitdagingen van het leven makkelijker worden, en de weerbaarheid tegen stress wordt verhoogd.

Ademhaling

Door verhoogde spierspanningen, rondom het diafragma, borstkas en nek verminderen we de capaciteit om diep te kunnen door ademen en zo onze volledige adem capaciteit in te zetten. Met een oppervlakkige en/of verhoogde ademhaling als gevolg. Hierdoor kan het gebeuren dat we in een constante staat van chronische hyperventilatie leven. Dit betekent dat er een verstoring is van de inname van zuurstof(O2) en koolzuur(CO2).

Diep kunnen ademen is essentieel voor een goede gezondheid. Daarvoor is er een goede balans nodig tussen de verhouding C02 en O2 in het bloed.  Bij activatie oftewel het gaspedaal(symptaticus) is er een grotere behoefte aan zuurstof. Bij ontspanning of te wel rempedaal (para- sympaticus) is er een lagere behoefte aan zuurstof.

Ons lichaam is als een motor, en heeft zuurstof nodig voor de verbranding. Hoe meer activatie hoe meer zuurstof. Denk aan een open vuur hoe meer zuurstof je toevoegt hoe sneller de verbranding gaat. Andersom is ook waar als je een hand op een kaars legt gaat de kaars minder vel branden. Het gaat mis, als we in rust teveel zuurstof blijven toevoegen. Waardoor het systeem constant geactiveerd blijft en in een staat van chronische hyperventilatie terecht komt. We ademen te hoog en te veel en als we dit voor een langere periode doen leven we in een staat van chronische stress. Met alle gevolgen van dien.

 

Obstructies in de ademhaling

Door beter te leren ademen en de obstructies in de ademhaling door een verkeerd postuur, bewegingspatroon en spierspanning op te heffen. Ontstaat er een vrije flow in het adem ritme. Het opheffen van deze spanningspatronen noemen we een release dit kan gebeuren op verschillende niveaus.

Fysiek, kunnen er verandering ontstaan in reductie van pijnklachten, minder spiertonus en meer ontspanning en energie in het lijf.

Mentaal, kun je meer rust in het hoofd ervaren en een verbeterde concentratie.

Emotioneel, op onbewust niveau kunnen oude spanningen of emoties naar de oppervlakte komen, die gekoppeld zijn aan een bepaalde gebeurtenis of oud spanningspatroon. De release hiervan zorgt voor meer vrijheid in je "gevoelswereld". De soms weggedrukte emoties of gevoelens meer ruimte krijgen om er gewoon weg te mogen "zijn".

Uit je hoofd in je lijf

Door onze opvoeding en omgeving worden we geconditioneerd om niet volledig te voelen maar eerder te rationaliseren. Waardoor we ons afsluiten van ons gevoel, en onze emoties onder drukken.

Deze onderdrukking van emoties, doen we vaak onbewust en uitte zich fysiek. We slikken onze emoties letterlijk in. We bouwen een laag om ons gevoel heen, wat vaak gepaard gaat met chronische spierspanning. We spannen bijvoorbeeld onze kaakspieren aan om onze boosheid te beheersen. We trekken onze schouders omhoog als we onrustig of gestrest zijn. We zetten datgene vast waar er in het moment even geen ruimte voor is.

Ons lichaam, waar de meeste biochemische reacties van emoties worden doorleefd onderdrukken we. Tot het punt dat we helemaal niet meer bewust zijn van onze gevoelens emoties. We leven in ons hoofd en het luisteren naar ons gevoel of intuïtie is secundair geworden aan ons ratio.

Door diepe chronische (onbewuste) spanningen te ontladen middels de ademhaling doorbreken we dit patroon. Er ontstaat meer ruimte in je adempatroon en een versterking van de mind body connectie. Meer rust in je hoofd, en een veel rijkere gevoelswereld. Zodat we nare gevoelens niet meer hoeven te vermijden of verdoven, maar kunnen doorvoelen en transformeren naar datgene wat we wel willen ervaren.

Voel je een resonantie? Dan werk ik graag met jou!